Terugblik catechese seizoen – typisch kerk

Daar zaten we dan, in een klein zaaltje op een donderdagavond. Acht catechisanten bij elkaar. Midden in een drukke week. De jongeren met een hoofd vol met van alles en nog wat. In die kleine hoofden zaten grote en onrustige gedachten.  ‘Ga ik dit schooljaar redden?', ‘Mijn stagebegeleider is echt niks aan', ‘Hoe ga ik om met mijn steeds ruziemakende ouders?', ‘Lisanne is verliefd op Mark en wil dat dolgraag vertellen, stom hé?', ‘Ik voel mij helemaal alleen', ‘Is het al weer snel afgelopen?’ ‘Dhr. het Lam van Engels is flauwgevallen gisteren', ‘Zal ik morgen mijn blauwe of groene sweater aan doen?'.

Te midden van al dat gewoel, gefluister en gepraat stond ik, sprekend over hoe de Drie-eenheid werkt en waarom dat absoluut noodzakelijk is voor het geloofsleven. Ja, want dat geloofsleven vraagt veel. Het vraagt van die onrustige hoofden, dat het leert over Gods Rechtvaardiging, over Christus Zijn verlossingswerk en de Heiliging van de Heilige Geest. Deze drie elementen komen mooi samenvattend terug in de Drie-eenheid. Top onderwerp.
Na de introductie bleek dat niemand van toeten nog blazen wist. Welk een vreugde voor de catecheet. Catechisanten die niets weten volstoppen met kennis! Kortom, een geslaagde les.
Toch? Bij het afruimen vond ik een briefje met daarop geschreven: ‘Drie-eenheid, typisch kerk’. Als een boemerang kwam dit binnen. De Drie-eenheid als typische gevalletje, waar stokoude kerkvaders en vrome kerkmensen zich druk om maken…?

Nadenkend kom ik tot heel veel typische kerkdingetjes: wedergeboorte, zonde-verlossing-dankbaarheid, rechtvaardiging, uitverkiezing… Al is de catecheet vol vuur en spat het enthousiasme ervan af, als de hoofden er niet bij zijn heeft het geen zin.
Jongeren, hou mij bij de les wanneer ik helemaal lyrisch de dubbele uitverkiezing aan jullie verstand probeer te peuteren. Dat ik eerst belangstelling toon in jullie leefwereld en betrokken ben bij jullie issues en verhalen. Pas dan kan het geloofsgesprek plaatsvinden. Een gesprek wat gaat over de liefde van Christus voor jou! Dát is typisch kerk… Bart van ‘t Ende

Catechese seizoen 2020 – 2021
Hoe het komende seizoen eruit gaat zien is nog onzeker. Ik hoop en bid dat de maatregelen zodanig zijn dat er ontmoetingen kunnen plaatsvinden.
We volgen als kerkenraad de situatie op de voet en wanneer er nieuws is over het nieuwe seizoen melden we dat!

16 aug 2020 om 9:30

23 aug 2020 om 9:30

30 aug 2020 om 9:30

06 sep 2020 om 9:30

Kerkdienst luisteren

Luister live naar de kerkdienst.

...of luister een eerdere dienst terug.

Jeugddiensten

Volg de Jeugddienst Kampereiland op Facebook.

Kampereiland Helpt

Volg Kampereiland Helpt...!!! ook op Facebook.